Jul den 7 januari?

Snart är det jul och jag kommer att stanna kvar i Ryssland under hela julledigheten. Ryssarna firar dock inte jul på riktigt samma sätt som vi svenskar. De firar nämligen några veckor senare.

753633-skating-rink-on-red-square-at-night

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att åka bort under våren.

”Vårens ledighet närmar sig och det är dags att planera var en ska åka. Jag kommer självklart ta tillfälle i akt och åk tillbaka till Stockholm för att träffa nära och kära och självklart turista lite också.”

Firar jul i Ryssland

Nu är det ju inte vår längre men däremot närmar sig julens ledigheter med stormsteg. Den här julen kommer jag inte att ha möjlighet att åka hem till Sverige, utan julen får helt enkelt firas i Ryssland. Jag kommer att fira julen på ett traditionellt svenskt vis även om jag inte befinner mig i mitt kära hemland. När jag planerat mitt svenska julfirande har jag funderat lite över hur ryssarna firar jul.

Julfirandet ser annorlunda ut

Ryssarna firar inte julafton samma datum som vi, utan den 7 januari. Julfirandet bestäms enligt den ortodoxa kyrkans Julianska kalender. Den traditionella julen i Ryssland innefattar en fasta på 39 dagar och en hel del böner. När sedan fastan är över hålls en middag på kvällen med en tolvrätters buffé för att ära de tolv apostlarna. Nyår är ännu större i Ryssland än vad julen är. Läs mer. De ryska familjerna brukar precis som vi svenskar ha en gran och dela ut julklappar. Den ryska tomten heter Farbror Frost och för att få en present av honom måste barnen göra någon typ av presentation. Farbror Frost har alltid en Snöflicka med sig.