Visum och shopping

Två saker bör du ha stor koll på när det kommer till att resa till ett land du tidigare inte varit i: kommer du behöva ansöka om visum, och vad ska du ha med dig och vad kan vara roligt att shoppa där. Två frågor som du kommer få svar på här.

Shoppa hemma eller på resande fot

Ryssland är kanske inte den stad där det första du tänker på är mode. De bilder man får upp i sina huvuden är då pälskragar och mycket flådiga pälsar och andra stora kappor. Utan när man tänker på Ryssland så är det sevärdheter som lockar mer än att gå runt i butiker och låta kortet gå varmt. Därför kan det vara bra att du handlar nya snygga kläder inför dig resa hemma. Men, för den delen behöver du inte springa runt i butiken och förlora tid. Du kan lätt handla partydressen till fina barnskor om du reser med barn enkelt och smidigt på nätet. Då spar du tid och kan fokusera på att försöka fixa visum på bästa sätt. För det är nämligen inte det enklaste.

Att fixa visum

Beroende på vad det är för resa du ska göra så behöver du ansöka om speciellt visum:

  • Turist visum
  • Privat visum
  • Affärs- eller humanitärt visum
  • Transvisum
  • Visum om du planerar att jobba i Ryssland.

Är tanken att du ska vara i Ryssland över en natt eller åka vidare med exempelvis Transsibiriska järnvägen så är det ett Transvisum du ska ansöka om. Annars ett vanligt turistvisum. Åker du färja till S:t Petersburg så är det nu viseringsfrihet i upp till 72 timmar. Detta då Ryssland inlett samarbete med Sverige och då gjort det lite lättare för oss svenskar att komma in i deras land. Men, är det så att du ska vara där i några fler dagar så kan du antingen besöka den Ryska ambassaden för att ansöka om visum. Det krävs annars att någon intygar att du får komma in i landet och det kan i så fall vara hotellet ni ska bo på. Detta är dock någonting som olika företag tar mycket betalt för så om du läser på vad det är du ska göra så och har lång ramförhållning så kan du med enkelhet klara av det själv och med det sparat in lite pengar. Så du kan shoppa snygg finkappa eller liknande.